Ανακαλύπτοντας τους Φούρνους Κορσεών

Οι Φούρνοι μαζί με την Θύμαινα και άλλα περίπου 20 μικρά νησάκια ανήκουν σε ένα σύμπλεγμα νησιών με πρωτεύουσα τους Φούρνους. Είναι κατοικημένοι πιθανόν από την αρχαϊκή και κλασσική εποχή. Από τα ευρήματα που διασώζονται σκορπισμένα στο νησί γνωρίζουμε ότι σίγουρα κατοικούνταν κατά τη διάρκεια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής. Κατά το Βυζάντιο και τον Μεσαίωνα οι φυσικοί κολπίσκοι της συστάδας των νησιών, καθιστούσε την περιοχή κατάλληλη για αραξοβόλια προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στο Αιγαίο και κατά συνέπεια ήταν άντρο πειρατών. Είναι ένας ξεχασμένος παράδεισος στην άκρη του Αιγαίου και ενδείκνυται για εκείνους που θέλουν να ξεφύγουν από τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Ιδανικός για εξορμήσεις στις παραλίες που υπάρχουν στο νησί αλλά και για εξερεύνηση των νησιών του συμπλέγματος με σκάφος. Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι και καταπιάνονται κυρίως με την αλιεία και την ναυτοσύνη.  

Πως να έρθετε:

Στους Φούρνους έρχεται κανείς με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Επίσης υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με Ικαρία & Σάμο αλλά και Πάτμο, Λέρο, Κάλυμνο, Κω, Λειψοί, Ρόδο, Τήλο, Νίσυρο, Καστελόριζο, Σύμη. 

Για την περίοδο 05/06/2023-14/09/2023

Από Πειραιά για Φούρνους: Κάθε Τρίτη & Κυριακή 07.15-15.00, Πέμπτη 14.00-20.45

Από Φούρνους για Πειραιά: Κάθε Τρίτη 17.25-00.20, Σάββατο 02.45-09.45, Κυριακή 17.25-01.05

Για τα δρομολόγια που συνδέουν Φούρνους & Θύμαινα με Ικαρία, Σάμο και τα γύρω νησιά πατήστε εδώ:  https://glarosagency.com/dromologia-fourni/

Τι να δείτε στους Φούρνους:

Η Χώρα του νησιού βρίσκεται στο λιμάνι. Έχει μικρά παραδοσιακά καλντερίμια και σπίτια με αυλές γεμάτες λουλούδια. Στον κεντρικό της πλακόστρωτο δρόμο θα βρείτε πολλά μαγαζάκια με σουβενίρ και παραδοσιακά προϊόντα όπως το θυμαρίσιο μέλι για το οποίο φημίζονται, γλυκά του κουταλιού και τυροκομικά προϊόντα. Στο λιμάνι υπάρχουν πολλές ταβέρνες με πολύ καλό φαγητό προς τέρψη του ουρανίσκου σας! Φυσικά πρέπει να πάρετε ψάρια ή αστακούς που είναι ολόφρεσκα! Δοκιμάστε επίσης  κοκκινιστό κατσικάκι και ντόπια τυριά!

Παντού θα δείτε εκκλησίες και μικρά ξωκκλήσια. Είναι πάντα ασπρισμένα και καθαρά όσο μικρά και αν είναι. Επίσης σκορπισμένα στο νησί θα βρείτε διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν ότι το νησί έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στον χρόνο. Στον λόφο του Αϊ-Γιώργη υπάρχουν ακόμα τμήματα από τα τείχη της Aκρόπολης. Στο προαύλιο του Αγ. Ταξιάρχη υπάρχουν αρχαίοι κίονες και στη χώρα θα βρείτε μια περίτεχνη ρωμαϊκή σαρκοφάγο. Ένα μέρος το οποίο πρέπει να επισκεφθεί κανείς είναι το Πετροκοπιό. Εκεί βρίσκεται το Αρχαίο Λατομείο του νησιού. Από κάτω υπάρχει μια υπέροχη παραλία. Εκεί έρχονταν τα πλοία κατά την αρχαιότητα και φόρτωναν το μάρμαρο για να το μεταφέρουν στον προορισμό του. Η παραλία είναι απομονωμένη, έχει βότσαλο και δεν είναι οργανωμένη. Πρέπει να έχετε προνοήσει για νερό και κάποιο σνακ πιθανόν. Το Καμπί αποτελεί ιδανική επιλογή για μπάνιο μιας και είναι προστατευμένος κολπίσκος από τον αέρα. Εκεί θα δείτε και 4 ανεμόμυλους και  υπάρχει καντίνα και ταβέρνες για να καθίσει κανείς για φαγητό. Κοντά στο Καμπί είναι ο όμορφος οικισμός της Χρυσομηλίας, ένα μπαλκόνι με θέα το Ικάριο πέλαγος. Εκεί επίσης μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας ή να φάτε. Και στις δύο αυτές περιοχές υπάρχουν καταλύματα για διαμονή. Οργανωμένη παραλία με beach bar ιδανική για οικογένειες με παιδιά είναι η Ψιλή Άμμος.   

Οι Φούρνοι ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 μιας και αποτελούν καταφύγιο για γεράκια μαυροπετρίτες, φώκιες monachus monachus και δελφίνια. Μπορεί να μην έχουν μεγάλη βλάστηση αλλά στην περιοχή φυτρώνουν διάφορα φυτά όπως θυμάρι, μανδραγόρας, φασκόμηλο κ.α.

Η Θύμαινα ένα άλλο κατοικήσιμο νησί των Φούρνων έχει πολλές παραλίες προ βάσιμες με τα πόδια ή σκάφος, εστιατόρια και καφενεδάκια και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι μια μικρή και φιλόξενη κοινωνία που ακόμη παραμένει αυθεντική και αλώβητη από τα τεράστια κύματα τουριστών που κατακλύζουν άλλα μέρη της χώρας.

Για να απολαύσετε και εσείς την απλότητα και την ηρεμία του τόπου , επικοινωνήστε μαζί μας ή αγοραστέ τα εισιτήρια σας από εδώ!!